Salaris en taken van een functioneel beheerder

Wat verdient een functioneel beheerder? Een antwoord op deze vraag kan niet direct worden gegeven. Het salaris varieert namelijk per niveau en per branche. De op deze pagina genoemde salarissen zijn daarom indicatief. Omdat de waardering van een functioneel beheerder per bedrijf verschilt kunnen de salarissen in de praktijk afwijken.

Junior Functioneel beheerder

Een junior functioneel beheerder is niet per se een jonge functioneel beheerder. Hij is een junior functioneel beheerder omdat hij minder dan drie jaar werkervaring heeft. Hij heeft een opleiding op MBO of MBO+ niveau. De junior functioneel beheerder is een goede gesprekpartner voor de gebruikers van de applicatie. Hij houdt zich vooral bezig met gebruikersondersteuning waaronder het oplossen van tweedelijns incidenten en het uitvoeren van (eenvoudige) wijzigingen. Ook is hij vaak verantwoordelijk voor het beheer van de bedrijfsinformatie.

Het maandsalaris van een junior functioneel beheerder bedraagt in de sector industrie, logistiek en transport tussen de 1500 en 2250 euro bruto. Bij de (semi-)overheid varieert het brutosalaris tussen 2000 en 2750 euro. De hoogste salarissen worden betaald in de bank- en verzekeringssector. Daar ligt het brutosalaris tussen de 2250 en 3000 euro.

Medior Functioneel beheerder

Een medior functioneel beheerder heeft 3 tot 6 jaar werkervaring. Hij heeft een werk- en denkniveau op HBO-niveau. Hij bezit in ieder geval het BiSL certificaat en heeft bijvoorbeeld de opleiding bedrijfskundige informatica gevolgd. Hij houdt zich vooral bezig met het uitvoeren van uitgebreide wijzigingen en de implementatie van updates van het informatiesysteem.

Het salaris van een medior functioneel beheerder bedraagt in de industrie en logistiek tussen de 2250 en 3350 bruto. Bij de (semi-)overheid varieert het brutosalaris tussen de 2750 en 3750 euro bruto. In de bank- en verzekeringssector bedraagt het brutosalaris tussen de 3000 en 4500 euro bruto.

Senior Functioneel beheerder

Een functioneel beheerder met meer dan 6 jaar werkervaring wordt een senior functioneel beheerder genoemd. Hij beschikt vaak over diverse relevante certificaten zoals BiSL, Prince II of TMap. Hij werkt op HBO+/WO niveau en hij heeft bijvoorbeeld een HBO opleiding bedrijfskundige informatica of de WO opleiding informatiekunde afgerond. Hij houdt zich vooral bezig complexe systeembrede wijzigingen en is aanspreekpunt en sparringpartner voor de gebruikersorganisatie.

Het salaris van een senior functioneel beheerder bedraagt in de industrie 3250 euro of meer. Bij de (semi)overheid bedraagt zijn salaris 3750 euro of meer. In de bank- en verzekeringssector bedraagt het brutosalaris 4500 euro of meer.

Arbeidsvoorwaarden

In de meeste personeelsadvertenties worden er doorgaans geen bedragen genoemd. Er wordt meestal gesproken over een marktconform salaris, passend bij de opleiding en ervaring.

Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren vaak een laptop en mobiele telefoon, een reiskostenvergoeding, studiemogelijkheden en de mogelijkheid tot deelname aan collectieve verzekeringen. Een leaseauto is zeer ongebruikelijk voor een functioneel beheerder omdat hij meestal op een vaste locatie werkt.

Met zijn jarenlange ervaring als functioneel beheerder neemt Jeroen Kemp je op deze site mee in de wereld van functioneel beheer. Wat is het en wat is de meerwaarde van een functioneel beheerder?

Opleidingen

Meer weten over het BiSL framework? Volg dan de cursus BiSL en ASL bij de LOI

>> Alle opleidingen