
Salaris en taken van een functioneel beheerder
Wat verdient een functioneel beheerder? Een antwoord op deze vraag kan niet direct worden gegeven. Het salaris varieert namelijk per niveau en per branche. De op deze pagina genoemde salarissen zijn daarom indicatief. Omdat de waardering van een functioneel beheerder per bedrijf verschilt kunnen de salarissen in de praktijk afwijken.
Junior Functioneel beheerder
Een junior functioneel beheerder is niet per se een jonge functioneel beheerder. Hij is een junior functioneel beheerder omdat hij minder dan drie jaar werkervaring heeft. Hij heeft een opleiding op MBO of MBO+ niveau. De junior functioneel beheerder is een goede gesprekpartner voor de gebruikers van de applicatie. Hij houdt zich vooral bezig met gebruikersondersteuning waaronder het oplossen van tweedelijns incidenten en het uitvoeren van (eenvoudige) wijzigingen. Ook is hij vaak verantwoordelijk voor het beheer van de bedrijfsinformatie.
Het maandsalaris van een junior functioneel beheerder bedraagt in de sector industrie, logistiek en transport tussen de 1500 en 2250 euro bruto. Bij de (semi-)overheid varieert het brutosalaris tussen 2000 en 2750 euro. De hoogste salarissen worden betaald in de bank- en verzekeringssector. Daar ligt het brutosalaris tussen de 2250 en 3000 euro.
Medior Functioneel beheerder
Een medior functioneel beheerder heeft 3 tot 6 jaar werkervaring. Hij heeft een werk- en denkniveau op HBO-niveau. Hij bezit in ieder geval het BiSL certificaat en heeft bijvoorbeeld de opleiding bedrijfskundige informatica gevolgd. Hij houdt zich vooral bezig met het uitvoeren van uitgebreide wijzigingen en de implementatie van updates van het informatiesysteem.
Het salaris van een medior functioneel beheerder bedraagt in de industrie en logistiek tussen de 2250 en 3350 bruto. Bij de (semi-)overheid varieert het brutosalaris tussen de 2750 en 3750 euro bruto. In de bank- en verzekeringssector bedraagt het brutosalaris tussen de 3000 en 4500 euro bruto.
Senior Functioneel beheerder
Een functioneel beheerder met meer dan 6 jaar werkervaring wordt een senior functioneel beheerder genoemd. Hij beschikt vaak over diverse relevante certificaten zoals BiSL, Prince II of TMap. Hij werkt op HBO+/WO niveau en hij heeft bijvoorbeeld een HBO opleiding bedrijfskundige informatica of de WO opleiding informatiekunde afgerond. Hij houdt zich vooral bezig complexe systeembrede wijzigingen en is aanspreekpunt en sparringpartner voor de gebruikersorganisatie.
Het salaris van een senior functioneel beheerder bedraagt in de industrie 3250 euro of meer. Bij de (semi)overheid bedraagt zijn salaris 3750 euro of meer. In de bank- en verzekeringssector bedraagt het brutosalaris 4500 euro of meer.
Arbeidsvoorwaarden
In de meeste personeelsadvertenties worden er doorgaans geen bedragen genoemd. Er wordt meestal gesproken over een marktconform salaris, passend bij de opleiding en ervaring.
Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren vaak een laptop en mobiele telefoon, een reiskostenvergoeding, studiemogelijkheden en de mogelijkheid tot deelname aan collectieve verzekeringen. Een leaseauto is zeer ongebruikelijk voor een functioneel beheerder omdat hij meestal op een vaste locatie werkt.
De drie niveaus van het BiSL framework
Het BiSL framework kent drie niveaus. De processen worden in dit framework beschreven op uitvoerend, sturend en richtinggevend niveau.
Op het uitvoerende niveau worden de uitvoerende of operationele processen beschreven. Dat zijn processen die zich bezighouden met het dagelijks gebruik van de informatievoorziening. Ook de gewenste aanpassingen in de informatievoorziening worden op dit niveau vormgegeven.
Op de sturende laag in het BiSL framework bevindt zich onder andere financieel management, behoeftemanagement en contract management. Sturende processen op dit niveau houden zich vooral bezig met de opbrengsten, de kosten ne de kwaliteit van de informatievoorziening binnen ene bedrijf. Op dit niveau worden ook de afspraken met de ICT-leverancier beheerd.
De langetermijnvisie op de informatievoorziening wordt beschreven op het richtinggevend niveau. Ook wordt op dat niveau bepaald hoe men de sturing van de informatievoorziening moet inrichten.

Voordelen van BiSL
- Er is duidelijk inzicht in de kosten van applicaties
- De ondersteuning aan gebruikers kan met BiSL worden verbeterd
- Gebruikers weten waar ze terecht kunnen met hun vragen
- De bouwer van het systeem weet wat van hem wordt gevraagd
- Het systeem voldoet beter aan de verwachtingen
- Er is beter inzicht in welke wijzigingen er zijn gepland en wanneer die wijzigingen worden doorgevoerd
- Omdat de hele organisatie bij het wijzigingsproces wordt betrokken, neemt de weerstand tegen wijzigingen af
Aanbevolen boeken

