Spectr News Theme

Recensie: Het handboek voor de functioneel beheerder

Zondag 10 Januari 2021, 16:06

Met ‘Het handboek voor de functioneel beheerder’ is er voor het eerst een boek verschenen dat zich richt op functioneel beheer in de praktijk. Dit boek is een welkome aanvulling op de bestaande literatuur. Eerder verschenen boeken zoals die over het BiSL framework richten zich vooral op alle processen rondom functioneel beheer. Deze boeken kijken niet naar hoe een functioneel beheerder zijn werkzaamheden concreet uitvoert.

Met dit handboek proberen auteurs Martijn Buurman en Daniël Brouwer een praktisch naslagwerk te bieden voor zowel beginnende als ervaren functioneel beheerders. Je komt in het boek dus geen uitgebreide beschrijving van methodieken als BiSL, ASL of ITIL tegen, maar wel een hoofdstuk ‘Vertalen’. Dat hoofdstuk richt zich specifiek op het vertalen van een vraag vanuit de organisatie naar een oplossing in het informatiesysteem.

Het handboek voor de functioneel beheerder

Het handboek voor de functioneel beheerder
Auteur(s):   Daniël Brouwer, Martijn Buurman
Pagina's:
224
Verschenen:
2019
Score
★★★★


Opleiding Functioneel Beheerder bij NHA

Als functioneel beheerder ben jij de spin in het web wat betreft informatiebeheer. Tijdens deze opleiding ga jij dan ook alles leren over dit interessante vakgebied. Door de praktische insteek weet jij je weg te vinden na het afronden van deze opleiding. -> meer informatie

Op deze manier kun je het boek er prima bij pakken wanneer je in de praktijk een situatie tegenkomt waarbij je tips, kennis of inspiratie nodig hebt. In het boek wordt het volledige speelveld van functioneel beheer besproken dus je kunt het boek in elke situatie als naslagwerk gebruiken.

Het boek bevat veel praktische tips, maar daarentegen ontbreken aansprekende voorbeelden van hoe de auteurs de adviezen in dit boek zelf in de praktijk toegepast hebben. Dat zou gezien de uitgebreide ervaring van de auteurs een mooie toegevoegde waarde zijn. Doordat levendige voorbeelden ontbreken is het een boek dat je niet in één keer uitleest. Je moet er echt even de tijd voor nemen.  Wanneer je het boek als naslagwerk gebruikt is dat geen probleem. Als je het boek van begin tot eind leest moet je wel de aandacht erbij houden. Het doel van de auteurs om een naslagwerk te bieden voor elke functioneel beheerder is in ieder geval geslaagd.

De functioneel beheerder

Het boek bestaat uit vier delen. Het eerste deel heeft de functioneel beheerder als uitgangspunt. Wie is hij en wat doet hij. Hoe ziet een team van functioneel beheerders er uit en welke kwaliteiten bestaan er binnen een functioneel beheer team. Elke functioneel beheerder is namelijk verschillend, maar alleen door een goede mix van verschillende persoonlijkheden en kwaliteiten krijg je een sterk team.  Na het team zelf komt ook de omgeving met alle belanghebbenden van functioneel beheer aan bod. De functioneel beheerder is de spin in het web van de organisatie en IT dus zijn er veel partijen waar hij mee te maken krijgt. Dit eerste deel is essentieel voor de beginnende functioneel beheerder, maar voor ervaren beheerders zal het grootste deel bekend voorkomen.

Het vakgebied functioneel beheer

Het tweede deel geeft een inkijkje in de dagelijkse praktijk van de beheerder. Welke taken voert hij uit? Alle aspecten van het contact met de gebruiker, het ophalen van wensen, het vertalen naar een functioneel ontwerp en het implementeren komen aan bod. Hierbij wordt als leidraad een eenvoudig  eigen model met drie verantwoordelijkheidsgebieden gekozen. Deze gebieden zijn:

1) Gebruiken, beheren en bewaken
2) Verzamelen, vertalen en bepalen
3) Realiseren accepteren, implementeren

Per deelgebied wordt ingegaan op welke activiteiten de functioneel beheerder daarin uitvoert, hoe hij dat doet en welke gereedschappen hij daarvoor kan gebruiken. Hierbij wordt ook verwezen naar de gereedschappen zoals die verder in het boek worden uitgelegd. Voor de beginnende beheerder is dit deel verplichte kost, maar ook voor de ervaren beheerder is dit deel waardevol. Het dwingt je om met een frisse blik te kijken naar hoe je zelf de rol van functioneel beheerder invult.

De toekomst van functioneel beheer

In het derde en kortste deel van het boek komt de toekomst van de functioneel beheerder aan bod. Het gaat niet alleen in op de werkzaamheden van de functioneel beheerder zelf, maar ook op ontwikkelingen van organisaties. Hierbij worden de dimensies applicatie, organisatie en functioneel beheer als uitgangspunt genomen. Op al deze dimensies vinden verschuivingen plaats. De richting en snelheid van verschuiven verschilt per organisatie. Dit deel van slechts 15 pagina’s beschrijft iets waar je in je dagelijks werk weinig bij stilstaat. Juist daarom is het voor elke beheerder goed om met behulp van dit deel eens kritisch te kijken naar het eigen toekomstige carrièrepad.

De gereedschapskist van de functioneel beheerder

Zoals een schilder altijd een kwast en verf bij zich heeft zo heeft een functioneel beheerder ook gereedschap nodig om goed zijn werk te kunnen doen. In dit laatste deel worden 13 handige gereedschappen besproken. Van het houden van een interview tot het organiseren van een Kaizen event. Voor elke situatie is er wel een gereedschap dat je in kunt zetten. Een deel van deze gereedschappen is afkomstig uit Lean, Six Sigma, Scrum en Agile dus mogelijk is een deel hiervan al bekend. Doordat de gereedschappen bondig en duidelijk worden toegelicht is het voor elke beheerder ideaal om dit hoofdstuk er even bij te pakken wanneer je in de praktijk ergens tegenaan loopt.

Functioneel beheer jargon

Wanneer je start als functioneel beheerder krijg je met de vreemdste begrippen te maken. Termen als SLA, OTAP en PAT zijn voor ervaren beheerders bekend, maar wat betekenen ze? Omdat in dit boek ook het nodige jargon voorbijkomt is er aan het eind van het boek gelukkig een uitgebreide woordenlijst opgenomen waarin deze termen worden uitgelegd. Op deze manier kun je snel even een term opzoeken wanneer je in het boek iets tegenkomt wat je niet begrijpt.

Beoordeling

Het boek is een duidelijk en volledig naslagwerk voor elke functioneel beheerder. Het boek behandelt elk aspect van functioneel beheer en door de verwijzingen naar de hoofdstukken van de gereedschapskist biedt het ook concrete mogelijkheden om in de praktijk aan de slag te gaan. Het boek is duidelijk geschreven, maar aansprekende voorbeelden van hoe de auteurs de adviezen uit het boek zelf in de praktijk toegepast hebben ontbreken. Dat zou zeker een meerwaarde hebben en het leuker maken om het boek te lezen. Nu is het een boek dat je niet achter elkaar doorleest en waar je echt even voor moet gaan zitten. Dat is niet zo erg wanneer je het boek als naslagwerk gebruikt. Het doel van de auteurs is immers ook een naslagwerk voor functioneel beheerders bieden en daar zijn ze prima in geslaagd. Voor elke functioneel beheerder ongeacht kennis en ervaring bevat het boek genoeg waardevolle informatie. Ben je serieus bezig met functioneel beheer? Dan mag dit boek zeker niet in jouw boekenkast ontbreken.