Competenties van een functioneel beheerder
Een functioneel beheerder is de verbindende schakel tussen de gebruikersorganisatie en de ICT. Hij werkt zowel met IT'ers als met de gebruikers van informatiesystemen binnen een bedrijf. Naar beiden moet hij zich behulpzaam opstellen. Goed kunnen luisteren en doorvragen is daarbij heel belangrijk.
Als functioneel beheerder ben jij de spin in het web wat betreft informatiebeheer. Tijdens deze opleiding ga jij dan ook alles leren over dit interessante vakgebied. Door de praktische insteek weet jij je weg te vinden na het afronden van deze opleiding. -> meer informatie
De functie van functioneel beheerder heeft zowel een technische als een communicatieve kant. De benodigde eigenschappen van een functioneel beheerder zijn onder andere goede communicatieve vaardigheden, analytisch vermogen, stressbestendigheid, flexibiliteit, nauwkeurigheid het kunnen samenwerken in teamverband.
Vereiste kennis
Een functioneel beheerder moet een HBO werk- en denkniveau hebben. Hij moet beschikken over voldoende vakkennis en kennis van de processen binnen de organisatie. Zo moet hij kennis hebben van methoden en technieken voor het analyseren van informatie. Ook moet hij weten hoe hij systemen moet testen met bijvoorbeeld de TMap methode. Kennis van de processen op de werkvloer binnen de organisatie is ook van essentieel belang. Een functioneel beheerder moet weten op welke wijze bedrijfsprocessen door de IT kunnen worden ondersteund.
Een functioneel beheerder geeft vanuit het perspectief van de gebruiker aan een informatiesysteem de gebruiker optimaal zou kunnen ondersteunen. Hij moet zonder technische beperkingen kunnen aangeven wat de gebruikers van het informatiesysteem nodig hebben. Kennis van de processen binnen een organisatie is voor een functioneel beheerder belangrijker dan uitgebreide kennis van een applicatie.
Gevraagd: een functioneel beheerder
Een functioneel beheerder moet van vele markten thuis zijn. Dat blijkt ook uit de eisen die gesteld worden in een gemiddelde vacature. Vaak wordt een gevraagd om iemand die een ICT en/of bedrijfskundige opleiding heeft afgerond op HBO-niveau. Verder wordt gevraagd om een BiSL certificering, maar aanvullende certificaten als Prince II, ITIL, ASL en TMap zijn zeker een pré. Belangrijk is ook dat je het spel beheerst tussen wat kan en wat moet. Ook help je graag mensen en kunt je de gebruikers van informatiesystemen goed ondersteunen bij hun werkzaamheden. Je weet complexe zaken begrijpelijk en inzichtelijk te maken. Tot slot is het ook belangrijk om prioriteiten te kunnen stellen en je te houden aan afspraken en deadlines.