OTAP
OTAP is een methodiek die wordt gebruikt voor het ontwikkelen van software. Deze afkorting staat voor Ontwikkeling, Test, Acceptatie en Productie en geeft de fases aan die doorlopen worden bij het ontwikkelen van software. De methode kan gebruikt worden bij zowel het ontwikkelen van nieuwe als bij het wijzigen van bestaande software en/of inrichting.
Fase 1: Ontwikkel
In de ontwikkelomgeving wordt nieuwe software ontwikkeld of worden wijzigingen aan de huidige software vormgegeven. Het ontwikkelteam kan als enige gebruiker van deze omgeving ongestoord werken zonder anderen dwars te zitten.
Fase 2: Test
In de testomgeving kunnen functionele tests uitgevoerd worden op wat er door het ontwikkelteam opgeleverd is. Dit kunnen geautomatiseerde, maar ook handmatige functionele tests zijn. Aan het eind van de ontwikkelperiode worden alle opgeleverde wijzigingen gebundeld in een ‘release’. Alle betrokken partijen, waaronder ook de gebruikers, worden uitgenodigd deze te testen.
Fase 3: Acceptatie
Na de goedkeuring van de ontwikkelde wijzigingen vanuit de testfase worden de gebundelde wijzigingen in de acceptatieomgeving geïnstalleerd volgens een gedocumenteerd draaiboek. Dit is als het ware een generale repetitie. De acceptatie-omgeving is qua hardware en software zoveel mogelijk identiek aan productie. In deze omgeving worden ook de regressietesten uitgevoerd ter controle of het geheel aan wijzigingen geen onverwachte impact heeft op de huidige inrichting.
Fase 4: Productie
Indien de klant akkoord is met wat er opgeleverd is in de acceptatie-omgeving, kunnen de wijzigingen door naar de productie. Deze installatie wordt uitgevoerd volgens hetzelfde draaiboek als die gebruikt is voor het uitvoeren van de wijziging op acceptatie.