Spectr News Theme

Carriereswitch naar functioneel beheer

Maandag 3 Augustus 2020, 16:43

Wanneer je je oriënteert op een functie in de ICT dan is de rol van functioneel beheerder een hele interessante keuze. Zeker wanneer je proceskennis in een vakgebied hebt en dat combineert met affiniteit voor ICT. De overstap is dan wat eenvoudiger te maken, maar het gaat zeker niet vanzelf.


Opleiding Functioneel Beheerder bij NHA

Als functioneel beheerder ben jij de spin in het web wat betreft informatiebeheer. Tijdens deze opleiding ga jij dan ook alles leren over dit interessante vakgebied. Door de praktische insteek weet jij je weg te vinden na het afronden van deze opleiding. -> meer informatie

Van gebruiker naar beheerder

Functioneel beheer gaat vooral over het vertalen van wensen van de organisatie naar uiteindelijk een oplossing in de software (informatiesysteem). Als functioneel beheerder is het daarom de kunst om proceskennis te combineren met kennis van de software. De kennis van de software die je als gebruiker hebt is heel beperkt. Pas als je als beheerder echt achter de schermen kijkt zie je wat er allemaal bij komt kijken. De functioneel beheerder kan op de achtergrond een hele complexe inrichting doen waar je als gebruiker niets van merkt, maar waardoor je wel eenvoudig je werk kunt doen. Denk bijvoorbeeld alleen al aan de complexe structuren die soms nodig zijn om elke gebruiker de juiste rechten te geven zodat die alleen de voor hem relevante informatie ziet.

Als gebruiker zie je vaak maar een deel van het proces in software. Als functioneel beheerder ben je verantwoordelijk voor de inrichting van het hele proces in de software en je hebt dus ook een bredere blik nodig. Je moet er voor waken dat een wijziging in de inrichting die gunstig is voor de ene afdeling niet het werk van een andere afdeling onmogelijk maakt.

Verschillen in organisaties

De organisatie waarin je terecht komt heeft een groot effect op hoe jouw rol als functioneel beheerder er in de praktijk uitziet. Bij een kleine organisatie ben je verantwoordelijk voor één of meerdere volledige informatiesystemen, terwijl je in een grote organisatie vaak verantwoordelijk bent voor een onderdeel van één systeem. Dit heeft voor- en nadelen. In een kleine organisatie zie je alles wat er gebeurt. Je hebt de verantwoordelijkheid voor het hele informatiesysteem en alle vragen komen bij jou terecht. Wellicht ben je wel wat eerder uitgekeken omdat de processen vaak minder complex zijn. In een grotere organisatie heb je verantwoordelijkheid voor een deel van het informatiesysteem en je kunt terugvallen op andere beheerders. De processen zijn complexer waardoor je meer de diepte in kunt op het onderdeel dat je beheert. Wanneer je uitgeleerd bent kun je je ook meer verdiepen in andere delen van het systeem.

Benodigde kennis en ervaring

Om de rol van functioneel beheerder snel onder de knie te krijgen is het aan te raden om te beginnen met een functie die dicht bij jouw eerder opgedane kennis en werkervaring ligt. Dat geeft je een voorsprong omdat je al een deel van de benodigde proceskennis hebt en je dus sneller kunt richten op de onderdelen waar je nog kennis mist.

In de wereld van functioneel beheer kun je niet zonder kennis van BiSL. Het BiSL framework geeft je een goed beeld van het hele speelveld rondom functioneel beheer. Het geeft inzicht in wat jouw rol is en waar je verantwoordelijk voor bent, maar ook op alle processen die uiteindelijk invloed hebben op jouw werkzaamheden.


Aanbevolen boeken