Spectr News Theme

7 manieren om nee te zeggen

Maandag 31 Augustus 2020, 13:23

Je gaat helemaal op in je werk en opeens stelt collega Bob een vraag. Bob is jouw favoriete collega en hij heeft een vraag van een gebruiker waarbij hij hulp nodig heeft. Je neigt ernaar om 'Ja' te zeggen omdat Bob altijd zo aardig is en jou ook vaak helpt. Maar eigenlijk ben je net lekker op weg met je eigen werk. Wat doe je?

Als functioneel beheerder krijg je de hele dag te maken met vragen. Vragen van gebruikers, collega’s en andere partijen. Maar wat als de vraag ongelegen komt, je nog veel meer te doen hebt of je er eigenlijk gewoon geen zin in hebt? Een 'Nee' is duidelijk, maar wel heel direct. Je kunt ook op andere manieren 'Nee' zeggen waardoor zowel jij als de vragende partij er een beter gevoel aan overhoudt:

1 Ik wil dit echt eerst even afmaken

Het werk waar je nu mee bezig bent is echt belangrijker dan de vraag van Bob. Je geeft hiermee duidelijk aan waar je prioriteit ligt.

2 Ik moet dit eerst afmaken want dat heb ik (...) beloofd

Je geeft duidelijk aan waar je prioriteit ligt en legt ook uit waar deze prioriteit vandaan komt. Als het aan jou lag zou je Bob direct helpen, maar iemand anders heeft jouw prioriteit bepaald. Bij voorkeur is diegene een manager zodat Bob begrijpt dat hij geen kans maakt om verandering in jouw prioriteit aan te brengen.

3 Het komt nu helaas niet uit. Om (...) heb ik wel tijd

Bob begrijpt direct dat je hem graag helpt, maar dat hij de vraag op een verkeerd moment stelt. Doordat je aangeeft wanneer je hem wel kunt helpen is hij tevreden want hij weet precies waar hij aan toe is.

4 Dat kun je beter aan (...) vragen, die weet daar veel van

Waarom moet jij per sé degene zijn die Bob helpt? Andere collega's kunnen dat ook prima. Dit is natuurlijk alleen effectief als die andere collega Bob daadwerkelijk kan helpen. Anders komt hij alsnog bij je terug.

5 Alleen als je me straks helpt met mijn probleem

Op deze manier laat je Bob zelf bepalen of het een 'Ja' of een 'Nee' wordt. Als je Bob een dienst bewijst mag hij er best iets voor terugdoen. Door dit te koppelen aan jouw eigen vraagstuk gaat Bob zelf ook nadenken over de urgente van zijn probleem. Dit voorstel kun je het beste doen wanneer je denkt dat Bobs hulp voor jouw probleem daadwerkelijk van toegevoegde waarde is.

6 Nee

Laat het probleem bij Bob liggen. Je hoeft jouw keuze om nee te zeggen niet per sé aan hem te verantwoorden. Alleen jij weet waarom je nee zegt. Je bent niet verplicht om die reden te delen.

7 Zeg niets en kijk heel bedenkelijk

Je kunt met lichaamstaal soms makkelijker nee zeggen dan met woorden. Bob begrijpt nu ook wel dat hij je stoort. Hij zal de pijnlijke stilte vanzelf vullen met zoiets als "Zal ik anders vanmiddag terugkomen?". Nu hoef je alleen nog maar 'Ja' te zeggen!

Blijft Bob het nog steeds proberen ondanks dat je al deze manieren hebt toegepast? Bij sommige mensen is er geen subtiele manier om nee te zeggen. Dan moet je het gewoon luid en duidelijk zeggen:


Aanbevolen boeken

Nee zeggen loont

Nee zeggen loont

€ 24,99
Iedereen die voor opdrachtgevers werkt, kent ze: klanten voor wie je niet zou moeten willen werken. Omdat ze n..
Omringd door idioten

Omringd door idioten

€ 15
Drijft je collega je tot waanzin met zijn overdreven liefde voor details? Botst het gematigde karakter van je ..